Boekhouder voor zzp

Boekhouder voor zzp: wanneer is het nodig?

 Als zzp’er ontkomt u er niet aan: iedere ondernemer moet een administratie voeren.  Voor de belastingdienst is het verplicht, maar ook om uw bedrijf gezond te houden is een overzichtelijke administratie onmisbaar. Zo kunt u terugkijken op het verleden én plannen maken voor de toekomst. Wanneer is het verstandig als zzp-er om een boekhouder in te huren? En wat doet u zelf? Lees het in dit blog van accountant Ad Bonis.

Het belang van een goede administratie

Wanneer uw administratie niet voldoet aan bepaalde criteria, dan kan dit vervelende consequenties hebben. U heeft dan als zzp’er geen recht op bepaalde financiële aftrekposten, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek. En dat kan een hoop geld schelen! Op jaarbasis honderden, soms zelfs duizenden euro’s. De moeite waard dus!

Zorg er daarom als zzp-er voor dat uw administratie op orde is.

Wat hoort allemaal bij de administratie van een zzp’er?

Voor de belastingdienst is het verplicht om uw administratie vast te leggen. Dit kan in een papieren- of digitale vorm, waarbij digitaal de voorkeur heeft. Onderstaande onderdelen horen bij de administratie van een zzp’er:

 • Kasadministratie en bonnen
 • Ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen
 • Bankafschriften
 • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken
 • Agenda’s, afspraken en urenadministratie
 • Kilometerregistratie

Kortom: best wat zaken waarmee u rekening moet houden. Als u de bovenstaande zaken op orde heeft, komt het overige deel. Bijvoorbeeld de belastingaangiftes voor omzet en inkomsten.

Waarom een boekhouder voor ZZP?

 Bij veel zzp’ers staat boekhouden niet bovenaan het lijstje van favoriete werkzaamheden. Dat alleen al is voor sommigen reden genoeg om het door een professional te laten doen. Anderen kiezen ervoor om alles zelf te doen of maar een gedeelte uit te besteden. Deze keuze hangt ook af van de kennis die u zelf heeft over boekhouden, hoeveel tijd u ervoor vrij wilt maken en hoe groot of complex uw onderneming is. Welke optie u ook kiest, een zekere basiskennis van boekhouden is altijd handig als zzp’er. Zo begrijpt u ook wat uw boekhouder doet als u uw administratie wel laat uitbesteden.

Wat kunt u een boekhouder laten doen?

Een boekhouder voor ZZP kan u verschillende werkzaamheden uit handen nemen. In de basis gaat dit meestal om:

 • Boekhouding opzetten
 • Aangifte omzetbelasting (BTW)
 • Aangifte inkomstenbelasting
 • Jaarrekening opstellen
 • Fiscaal advies en begeleiding

Voordelen van een boekhouder  

Als zzp’er lijkt het soms wel of u alles moet kunnen. Eigenlijk is dat ook zo. Van acquisitie en boekhouding tot offertes schrijven en marketing. Heerlijk als u dan een klein, maar tijdrovend onderdeel uit handen kunt geven. Komt u tenminste ook nog gewoon aan uw werk toe. Datgene waarvoor u zzp’er bent geworden.

Meer voordelen van een boekhouder voor ZZP op een rij:

 • Uw administratie is altijd op orde
 • U houdt meer kostbare tijd over voor uw onderneming
 • U weet zeker dat u gebruik maakt van alle aftrekposten die voor u gelden
 • Bij vragen krijgt u direct deskundig advies

 

Meer weten over boekhouding voor zzp’ers? Neem contact op. Ik help u graag. Bel (010) 299 03 15 voor een kennismakingsgesprek.

Volgen

U kunt mij volgen op de sociale media:

No comments yet.

Geef een reactie